Accessibility Tools

Стартував Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

Стартував Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

У 2018 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила резолюцію про схвалення пропозиції започаткувати Всесвітній тиждень грудного вигодовування як важливий захід для укріплення здоров’я.

Всесвітній тиждень грудного вигодовування, тема якого змінюється щорічно, проводиться з метою створення сприятливих умов для годування грудьми, включаючи підтримку у повсякденному житті й на роботі, запровадження необхідних законодавчих гарантій, а також для поширення інформації про переваги та користь грудного вигодовування для здоров’я немовлят і матерів та зміцнення їхньої взаємодії.

Акція проходить під егідою Всесвітнього альянсу із підтримки грудного вигодовування (WABA) у співпраці з ВООЗ, ЮНІСЕФ, урядовими та громадськими організаціями.

Щороку WABA проголошує початок Тижня та оголошує його девіз. У 2024 році це: Заповнюємо прогалини: підтримка грудного вигодовування для всіх.

Ця акція буде відзначати матерів, які годують грудьми, у всьому їхньому розмаїтті протягом їх шляху до грудного вигодовування, одночасно демонструючи, як сім’ї, суспільство та медичні працівники можуть підтримувати кожну жінку, яка годує грудьми.

Звичайно, існує багато різних вимог до матерів, які працюють, а це означає, що жінки, які хотіли б годувати грудьми, не завжди отримують підтримку, щоб продовжувати це.

Напружений робочий графік разом із багатьма іншими проблемами, з якими стикаються сучасні жінки, призводить до того, що вони не завжди вважають можливим для себе годувати дитину грудьми.

Тижні грудного вигодовування спрямовані на підвищення обізнаності про користь грудного вигодовування для здоров’я та добробуту немовлят і матерів, а також про важливість підтримки матерів у тому, щоб вони годували грудьми стільки, скільки вони бажають.

В умовах війни надзвичайно важливо всіма силами намагатися налагодити та зберегти грудне вигодовування. Адже грудне молоко – це їжа, яка завжди з тобою.

Грудне молоко є основною їжею для малюків щонайменше до 6 місяців.

ВООЗ рекомендує продовжувати грудне вигодовування до 2-х років.

У реальності війни, через брак сну, втому, стрес, відсутність комфортних умов для життя, українським жінкам буває складно налагодити чи продовжувати грудне вигодовування. Важливо, щоб рідні, друзі або просто люди, які знаходяться поряд із матерями з немовлятами, всіляко підтримували їх та піклуватися про те, щоб вони мали достатньо їжі, води та місце, де можна спокійно нагодувати свого малюка.

Під час рятування від обстрілів в бомбосховищах або підвалах, при переїзді в безпечні місця транспортом, в умовах, коли немає води та електрики, грудне молоко — це завжди чиста, тепла і поживна їжа.